Search

16 October 2011

Let The Voice Do The Job

SALAM SEMUA..

This week, amat2 laa stress rase nya diriku ni.. huuu... masalah baru muncul setiap kali ak mengetahui perkara2 baru... adoiyai... letih2.. menghadapi segala bagai dugaan... cabaran... and etc...etc...etc... apakan daya, semua dugaan dan cabaran tu memang ad hikmah nya... diriku menerima dengan penuh kesabaran dan senyuman... 

Enough2!! kali ni nak cerita pasal realiti show yang paling latest ak tengok.. which is 'The Voice'.. best and terbaek laa ak boleh kata show ni... bukan macam realiti show yang biasa ak tengok... kalau sebelum ni, ak tengok mostly nyanyi nye kurang, muka je lebih... tapi this time, 'The Voice' memang fokus kat kualiti nyanyian artis2 tu.. boleh kata memang mantap laa kalau dengar suara2 peserta dalam show tu...

Javier Colon

Pemenang The Voice Season 1: Javier Colon... suara dia... pergh~~!! tabik spring 10x!! HAHAHA!!! lagu yang paling sedap dia nyanyi bagi ak time semi final.. tajuk lagu : Fix You.. artis asal yang nyanyi lagu tu Coldplay xsilap ak.. memang kalau dengar dua2 tu, lebih kurang je.. part Javier Colon ak  fullstop kan dulu, masuk pulak part sorang lagi artis finale The Voice.. 


Dia Frampton
Dia Frampton... mula2 ak tengok, dia ni xde la dasat sangat.. tapi masa time final... memang sedap laaa ak kata... tajuk lagu dia time final, Inventing Shadow.. nice one~~!!!  lagu tu masa baru2 keluar, jadi no 1 dalam chart iTunes.. 



K'la, thats all la apa yang ak nak post kali ni...yang lepas biar la ia berlalu.. jangan dikenang perkara lama, kalau x nanti jiwa merana... 

SALAM

21 September 2011

MESTECH LAAA BRO!!!

Assalamualaikum

sorry laa kawan2... terlalu-lalu-lalu-lalu lama ak dah x update blog ni..
sibuk memanjang ak sejak masuk mestech
(alasan nak kena ada..hehe..)

sekarang ak sambung belajar dah kat uniKL MESTECH..
(dah nak dekat mid sem baru nak bagitau)
nama course: Teknologi Sains Perubatan
pergh~ nama nak gempak.. hahaha
Lokasi: Kajang
Rumah: Bangi
okay laa, xde jauh mana..










next week, suda mau mid sem maa...
anatomy, nutrition dengan physiology..
cell biology lagi satu week.. 
sakit2... 














okay laa.. ak pun suda kering idea nak tulis ape lagi dah..
penuh dengan test je sekarang ni..
see u all soon laaa!!!






















01 August 2011

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan



DENGAN INI SAYA INGIN MENGUCAPKAN

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN
YANG PENUH KEMULIAAN

JANGAN TINGGAL2 PUASA YE...




24 July 2011

selepas hujan, muncul lah pelangi (part 1)

Assalamualaikum



HALO2! setelah lama berehat dari menge'post' kat blog ni, ak kini kembali.. hohohoho~~ actually bukan nye berehat goyang kaki pun kat rumah.. pegi keje kat KFC.. KFC mane?? kat Alamanda je.. bukan senang kerja kat situ.. lagi2 kat Alamanda.. sesak nya.. hanya Allah yang tahu derita pekerja2 kat situ.. huhuhu.. ak kerja kat situ dalam 1 bulan setengah.. nak lama2, xlarat den.. sebabnya.. kat situ x ramai staf.. working time ak mase hujung bulan 6 memang dasyat la.. standard kat situ 8 jam.. tapi ak nye, ade 10, ade 12.. paling lama 14 jam.. gilo nye kerja.. kalah kerja kat office..  rupe mayat hidup dah ak rase.. lagi satu, setiap staff kat situ akan dapat 1 hari off day untuk setiap minggu.. ak dapat off day just dapat awal2 je.. di sebabkan short staff, ak la jadi mangsa keadaan.. 2 minggu straight kerja.. T_T sakit~~ 

okay. enough with KFC.. citer KFC dah habis, masuk citer U pulak... haaa.. ramai jugak la tanya ak dapat U mana lepas keluar result UPU hari jumaat lepas.. ak dengan riangnya selambanye menjawab UMT atau nak famous sket UM Terengganu.. bukan maen jauh lagi ak di campak.. kos nye Matematik Komputasi.. ade sape2 pernah dengar kos ni x?? ak sendiri x pernah dengar kos tu.. lepas tanya ngan uncle ak, Uncle Google, dia tunjuk la ape sebenarnye kos tu.. Matematik Kompultasi nie secara ringkas nya gabungan subjek Sains Aktuari ngan Akaun.. memang full subject math la.. ak check jugak la subjek2 yang ade dalam kos tu.. MAK AIHH!! terus ketaq lutut ak.. algebra, statistic, kalkulus.. cancel terus hajat nak g berhijrah ganu.. lepas di ceramah oleh parents, ak mengambil keputusan untuk menerima 2nd option.. nak tau 2nd option amende?? tunggguuuuu~~ 

p/s: 1st month nye gaji dah habis beli but nike.. huhuhu..

mengidam NIKE je ak ni
"Do what you can, with what you have, where you are"

-Sekian, Wassalam-

21 June 2011

piss off!! grrr!!

Assalamualaikum


panas la derr... pergh~~ bukan cuaca yang panas.. hati ni tengah panas.. aduyai.. bukan nak complaint ke ape tapi kena la faham.. jangan la ingat ak pergi berpesta ke, duduk rumah tidur ke.. ak pergi kerja la.. faham kan ape itu kerja.. firstly, tolong la jangan sama kan time ak sekarang dengan time ak dulu2.. x kan la ak nak bawak perangai dulu tu lagi.. come on la.. memang la time dulu boleh kejap datang kejap hilang.. tapi masing2 dah besar kan sekarang.. fikir la dulu.. bukan ak x nak pergi tapi kalau manager ak tu ayah ak sendiri boleh la mintak cuti macam tu je.. lagipun, bukan senang nak minatk cuti.. alasan nak cuti kena la kukuh..  haish... letih la ak macam ni..





nak ikut hati, memang la best tapi kena la ingat kat orang laen.. bukan semua benda yang kita nak boleh dapat macam tu je.. kadang2 kena la berkorban kalau nak kan sesuatu.. and jangan la pulak nak memaksa sampai suruh datang.. bila ak kata x boleh tu memang betul la x boleh.. bukan nya ak main2.. sape la x nak jumpa dengan orang yang dah lama x jumpa.. mesti la nak.. masalah nya, bila ak free, sorang pun x ajak g jalan.. konfem la tengah busy maksud nya tu.. ak tenang je.. tapi time2 ak busy, ade saje yang ak datang.. bila ak x dapat datang, ak balik yang kena fire.. x faham la ak.. 






dah la.. cakap banyak kang marah.. haish.. masing2 faham la sendiri.. selamat malam..


"Hidup tidak selalu nya indah kerana itulah keindahan hidup"
-Sekian, Wassalam-

12 June 2011

terima kasih...

Assalamualaikum

penat..letih..tired.. fuhh.. dari kaki sampai la ke leher.. kejang derr.. malam2 kalau x di urut, ada yang bangun pagi menggigil kaki.. haish.. sabar2.. nie la name nye cabaran.. bile ak bagitau kat big boss, dia jawab macam ni kat ak,  "ha! baru tau macam mana susah nye bekerja nie".. huhuhu... sepanjang 1 minggu ak bekerja, baru la ak mengerti macam mana penat lelah nye mereka2 yang bergelar pekerja.. starting this week, ak dah start kerja 8 jam.. start dari 12 sampai 3, then break 2 hours.. sambung balik pkul 5 sampai 10.. pergh.. korang bayang kan berapa lama ak kena berdiri dan berjalan.. tu pasal la sebelum tidur kena urut.. kalau korang nak tau, cuti sekolah nie x boleh di jangka orang yang datang nya.. peak hour yang biasa time tengah hari.. dari 1230 sampai la 1400.. malam pulak biasa nya lepas maghrib.. tapi kalau hari2 biasa, malam x ade la sesak sangat.. kata kawan kerja ak la.. 

okay la.. enough with my working time.. sekarang ni ak nak bagitau something.. benda ni memang simple but kita selalu buat x tahu je.. bagi ak benda ni boleh la sedikit sebanyak menghilang kan penat ak.. benda yang ak nak bagitau ni ialah.. Saying 'THANK YOU'.. simple kan benda nya.. tapi tu la.. bukan semua orang buat.. kebanyakkan nya yang ak jumpa, muka mesti masam, x pun buat pandangan yang amat2 sinis.. gggrrr!!! senyum sikit x boleh ke?? adoiyai.. kami ni bukan nya saja2 lambat bersih kan meja tapi kena la abang/kakak faham.. kami ni ada du a je tangan.. lagi satu, kadang2 makanan lambat sampai.. abang/kakak jangan la marah2 kami.. kami ni x ada kena mengena kenape makanan tu lambat siap.. tu je nak bagitau.. kadang2 terasa marah jugak la.. ape yang kita dah buat, orang x appreciate.. huhuhu..

lastly, sebelum end kan post ni.. ak nak habaq sikit dekat sesiapa yang nak bekerja kat restaurant or mana2 kedai fast food.. especially lelaki.. jangan sebab kerja, korang tinggal kan solat jumaat.. 3 kali berturut turut x pergi solat jumaat dengan sengaja, pintu hati kita akan di tutup.. ingat tu.. that's all from me..


"Senyum Itu Sedekah"


p/s : thanks to my friends, Pendekar Sufy and Miss Nani, sebab tolong settle kan problem ak.. 

-Sekian, Wassalam-

03 June 2011

kerja!! kerja!!

Assalamualaikum


uhuk! uhuk! pergh.. penuh habuk kat blog ak nie.. mintak maaf la ye, bukan x nak update tapi lately ak agak busy sikit.. dah ade kerja dah sekarang ni.. bukan sebagai domestic engineering la.. yang tu pekerjaan dulu.. sekarang dah jadi manager pekerja kat KFC.. masuk hari ni, baru ja 4 hari kerja.. ni ak nak habaq mai sikit pasai kerja kat KFC ni.. first thing yang manager ak cakap kalau nak kerja sini, mental and physical kena kuat.. biasa la tu, mana2 kerja pun dua2 nie kena kuat.. x kisah la kerja ape pun.. secondly, semua kena kemas.. dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki.. KEMAS.. maka, terpaksa la ak mencukur janggut ku..T__T hilang aset.. hahaha! xpa2.. tu je la yang important things dia habaq kt ak.. benda2 lain nanti time kerja ada orang akan ajar kan.. so, bermula la hidup ku sebagai pekerja KFC.. 



FIRST DAY..


awal gila datang.. biasa la tu.. first impression tu penting.. lagi pun rumah ak x ada la jauh mana dari KFC.. kerja ak ialah waiter saja.. alaa, yang kerja nya angkat tray, lap meja, sapu sampah.. ha! tu la dia.. tapi bukan tu ja sebenarnya.. yang tu apa yang korang nampak.. banyak lagi kerja nya.. awal2 ni ak kerja 4 jam ja.. hari first memang ak cakap penat.. lutut seriusly sakit sebab diri lama sangat.. penat2 pun, ak still rasa seronok.. sebabnya.. ak sendiri x tahu.. :P


SECOND DAY..


first time dapat shift malam.. dari pukul 7 sampai 11.. sampai closing la senang citer.. tapi kerja shift malam ni seronok.. SERIOUSLY.. macam2 perkara  menarik ak dapat tengok.. kalau siang, kureng sikit.. tu pasal la kebanyak kan status ak kat FB tu berkaitan ape yang ak observe time kerja shift malam.. time closing pulak, aktiviti basuh membasuh ja la yang letih sikit.. kemas2 tu x ada hal la.. biasa la, dah cukup training time kerja domestic engineering dulu.. hahaha.. ada jugak faedah ak duduk rumah ek.. 


third and fourth day malas ak nak cerita sebab x ada pape yang menarik sangat.. lebih kurang ja.. sebelum ak closing post ak, ada benda sikit nak pesan pasal kerja ni.. 



1st.. cari kerja yang halal.. jangan fikir income banyak tapi kerja yang di buat tu haram.. 


2nd.. kerja2 jugak tapi jangan sampai tinggal solat fardhu + solat jumaat, bagi lelaki.. solat tu wajib.. ingat ye.. 


3rd.. be friendly to everyone.. jangan la buat muka cuka yang tahap keasidan nya pH 0.1.. biar semua orang senang hati tengok kita.. 


4th.. be on time.. lagi elok, datang awal.. 


 "Work Hard and Be Nice to People"
-Sekian, Wassalam-

29 May 2011

hatiku terbakar di malam hari

Assalamualaikum


ARGGHHH!!!!! 

malam ni secara tetiba mood ak rasa teramat bengang..
terbakar darah ak  di buat nya.. 
mana x nya.. cuba bayang kan kalau korang ada buat something
dengan penat nya.. berpeluh peluh la korang buat benda tu.. 
and hasil nya memang korang puas hati
but bila member korang tengok benda yang korang dah buat 
and then terus mengutuk/menghina/negative comment 
 about ape yang korang buat selama nie..
x ke rasa nak bagi buku lima di muka??

PANAS DER!!



kalau tau macam mana nak buat lain ar citer..
ni x, belum pape lagi dah fire2..
ingat bagus sangat ke perangai tu..
HEI!!! 
kalau hebat sangat.. buat sendiri la!!
x payah la nak bising2
lu memang bikin gua panasssss malam ni laa..



sabar tu sabar gak tapi kalau selalu kena macam ni 
sape yang x menyirap darah..
ak ni bukan peti ais or tiang lampu tepi jalan tu..
ak nie manusia..
ada perasaan.. ada akal..
faham la sikit.. jangan arr main cakap je
sekali sekala tu ak consider as a joke la..
tapi kalau dah tiga empat kali, 
tu memang nak makan lutut la nama nya

kalau ada sesiapa yang terasa,
 tolong faham sikit ek perasaan orang lain lepas ni,
memang kita ada hak nak bagi pendapat, 
tapi jangan la sampai pendapat yang kita bagi tu 
buat orang bengang/marah

sebelum nak buat/cakap something dekat orang lain,
fikir dulu, 
ape akan terjadi kalau benda yang korang nak buat tu
kena dekat diri korang sendiri..
korang marah ke?? 
sedih ke??
or gembira??

then baru buat/cakap..
bukan nya x ada masa nak berfikir..
ingat ni..

kita buat kebaikan pada orang lain, Allah akan balas kebaikan pada kita

"Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali"

-Sekian, Wassalam-

25 May 2011

a job and many cars

Assalamualaikum


setelah lebih sebulan ak menunggu, akhirnya dapat jugak ak tengok movie Fast & Furious 5.. movie yang terbaik ak tengok tahun ni.. 10/10 ak bagi.. semua nya mantap.. x tau ape nak komen.. memang semua nya best arr.. tapi.. bukan tu je yang buat ak gembira semalam.. kerja yang ak cari selama ni pun ak dapat semalam.. lama kot nak tunggu diorang panggil untuk interview.. xpa la.. asal kan skarang nie dah dapat.. Alhamdulillah.. 


kereta yang membuat kan ak teruja... O.O



2010 Dodge Challenger


2010 Dodge Charger


2010 Lexus LFA


2011 Dodge Charger Police Interceptor 


Koenigsegg CCX


1970 Dodge Charger
nie old school nye.. but still nice



"Best Day Ever"

-Sekian, Wassalam-

21 May 2011

bread + egg = delicious

Assalamualaikum


aish.. bersawang suda blog ak ni.. bukan nya malas nak update, tapi minggu sibuk + mood kureng sikit.. faham2 je la, result matriks baru keluar.. jiwa pun agak kacau la time tu.. sebelum tu, kalau2 ada sesiapa yang tergerak hati nak bertanya pasal result ak, sila batalkan niat anda kerna I DON'T WANT TO TALK ANYTHING ABOUT IT!! sikit pun x nak.. huuu.. actually, di sebalik kemendungan mood ku minggu ni, ada benda yang membuat kan ak kembali energetic.. hehe.. ape lagi kalau bukan COOKING!! benda ni sebenarnya ak dapat dari blog.. memang simply gile nak buat and boleh mengasah kreativiti diri sendiri.. seriusly.. korang just kena ade telur, roti, mentega and oven.. bahan2 ni nak buat yang basic je.. first, kalau ikutkan yang original method (daripada blog yang ak baca tu) korang kene potong roti tu bagi nak dapatkan round shape dekat centar roti tu.. bagi ak memang agak susah jugak la sebab roti bukan nya senang nak potong.. lagi2 bahagian tengah je yang kena potong.. so, ak ubah sikit method ni supaya lagi senang and x payah guna benda2 tajam ni.. korang ambik mug, then korang press mug tu, guna bahagian atas mug tu bukan bawah.. kebersihan perlu di utamakan.. hehe.. lepas press tu, akan ada shape bulat kat roti tu tapi just garisan je.. now korang tekan bahagian roti yang dekat dalam garisan tu.. sampai macam bentuk kawah tapi jangan sampai bocor suda.. next, korang pecah kan telur dekat dalam bulatan tu.. lagi cantik kalau kuning telur tu x pecah.. jangan lupa panas kan oven dulu.. temperature nya ak x ada la pandai sangat nak adjust nya.. asalkan roti x hangus + hangit and telur tu masak kire jadi la masakan tu.. result nya...


tadaaa!~

comel x? hahaha!! serius cantik kalau telur kuning tu x pecah.. yang ni original nye.. ak ikut direct dari blog tu.. selepas membuat penjanaan idea.. terhasil la bentuk2 yang lain..

nice~ HEHE

ni la breakfast ak hari tu.. then, time petang pulak.. idea mencurah2 dalam kepala ak nie.. so, terhasil la beberape lagi jenis roti macam ni..

yang coklat tu peanut butter
yang pelik sikit warna tu ak letak coco powder.. hehe

actually, ade lagi dua roti tapi x sempat nak tangkap gambar sebab dah di telan oleh adik2 ku.. huhu.. salah satu roti tu bentuk smiley... memang nice.. so, lepas ni kalau korang nak buat macam ni ak syor kan korang decorate sikit.. jangan sama je semua nya.. x menarik kalau semua nya sama.. and nak lagi menarik, letak la bahan lain selain telur or peanut butter... lupa pulak, roti ni elok makan time panas.. jangan biarkan lama sangat sebab nanti x rangup.. SELAMAT MENCUBA!!!

(original idea masakan ni ak amek dari blog ni)

 
"Cooking Is Passion"

-Sekian, Wassalam- 

17 May 2011

bila esok menjelang tiba

Assalamualaikum


esok... 18/5...

T______T

result semester 2 keluar...

T______T

ketakutan.. 

hilang segala mood nak bergembira malam ni..

Oh tidak~~

Ya Allah, aku tawakkal kepada Mu..


"Tawakkal dan redha dengan segala pemberiaan Nya"

-Sekian, Wassalam-

16 May 2011

review movie 'Kongsi'

Assalamualaikum


disebabkan kebosanan kat rumah, tepat 1200 ak keluar pergi tengok movie
planning memang nak tengok Fast and Furious 5, tapi bila sampai je kat GSC
ramai giler manusia tengah beratur.. ak ingat rabu and weekends je yang ramai..
agak terkejut seketika..
 tengok dekat skrin, Fast and Furious 5 dah full pukul 12.. aduhh.. 
cepat betul penuh nye.. nak tunggu pukul 3, malas pulak rase nye..
bawah Fast 5, KONGSI..
banyak lagi kosong nie.. bedal je la
ramai kata citer nie lawak.
ade jugak yang kata kureng citer nie..
 xpe la, asal kan dapat hilang kebosanan ak..
movie tu bagi ak 7.5/10
lawak memang terbaek arr..
dengan Shaheizy Sam (Tumulak) cakap Kelantan
Azad Jazmin (Mikail) speaking anak mami nye.. 
memang nice..
part yang paling lawak bagi ak 


Mikail: "Hang jangan dok cakap KL ngan aku lain kali, mak hang beranak kat mana?"

Boboy: Nibong Tebal (cakap utara)

HAHAHAHA!! 
starting bukan maen lagi cakap KL..
adoiyai.. sakit perut ak..
part yang kureng dalam citer nie..
action nye.. 
agak kecewa sikit arr..
ni semua my opinion lepas ak tengok citer nie.
ape yang ak rase, tu la yang ak tulis
so, jangan terima bulat2 k..
tengok dulu and then korang nilai sendiri..


"Lu Langsi, Lu Mati"

-Sekian, Wassalam-

15 May 2011

suka suki riang ria

Assalamualaikum


Alhamdulillah.. selamat pergi dan selamat sampai jugak.. syukur2.. penat yang teramat hari ni.. rase nye ke banyak kan mase di habis kan kat dalam kereta.. pergh! penat seyh.. kejang kaki ak ni tekan pedal minyak.. 2 jam perjalanan.. dari Bangi to Teluk Intan.. dan time balik pulak kena stop dulu kt RnR, kalau x masuk Shah Alam time waktu kemuncak.. yang tu memang mencari maut nama nya.. masa nak pegi tu boleh tahan jugak la memecut kat highway.. jalan pun lengang semacam je pagi tadi.. walaupun kebas di kaki masih terase tapi yang penting.. KEPUASAN + KESERONOKKAN.. memang suka ria gelak tawa laa tadi.. THANKS GUYS!! semoga kita dapat bertemu lagi.. 12/5/2011 in memory.. 




the guys

the guys + the ladies

"Laughter is the best medicine"

-Sekian, Wassalam-

11 May 2011

off to SEMESTI

Assalamualaikum


kembali ke sekolah esok!!
OOO YEAH~ 
lama dah x ak jumpa rakan2 seperjuangan 
asyik jumpa dalam FB 
PERAK pun dah lama ak x pergi
kerinduan kampung halaman la pulak..
huhuhu...
so.. 
to all my sahabat, tunggu ak di sekolah nanti ya!!
semoga perjalanan ku ke sana berjalan lancar.. Amin..

Ayuh Kembali ke SEMESTI!!

"Hidup hanya sekali, hargailah nyawa sendiri"


-Sekian, Wassalam-

09 May 2011

its all 'bout food (part 2)

Assalamualaikum


It's Monday!! waa, teringat mase kat sekolah dulu, ni la hari yang paling x minat.. haha.. sebabnya, kena pergi sekolah.. kat sekolah pulak ade assembly.. and the most favorite part about this day is mereka2 yang x siapkan homework time weekends, confirm kabut gile buat mase assembly.. termasuk la diri yang sedang menaip ni.. hohoho.. seronok kot tengok ramai gile kabut buat keje.. kenangan2.. actually post kali ni x ade kene mengena pun dengan assembly or what so ever.. yang tadi tu saje je buat mukadimah.. hehe.. hari ni memang exhausted.. fuhh.. part time housekeeping la kate kan.. mane x penat.. tapi.. ape yang paling best hari ni ialah.. berjaya membaiki masakan ak.. OO YEAH~ berapa lame ak buat tu jangan cakap la.. serius lame giler.. boleh habis satu citer Lord Of The Ring ak rase.. hahaha.. nak buat macam mane.. dah tukang masak nya sorang.. tu la yang masak, tu la yang potong bawang nye, tu jugak la yang mengemas segale bende.. kalau ade yang menolong, boleh la siap cepat.. nak buat ni pun kena tunggu idea jugak.. x ade idea, memang x jadi la jawab nye.. lagi pun utensil x banyak.. so kena la buat one by one.. daripada membuat doh nye, sampai la buat sos.. penat.. tapi the result.. pergh! PERFECT!! yang terbaik dari dapur rumah ak.. hahaha.. walau pun ingredients nye nugget, sosej, telur ngan nasi tapi still I like.. hurmm, hari ni pun dah sampai penghujung, ape pulak ak nak buat esok ek.. 




alaa, comelnye.. hahaha!! 

"Failure is not the worst thing in the world. The very worst is not to try"


-Sekian, Wassalam-

08 May 2011

19 sudaa

Assalamualaikum


HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME~~ tahun biar aku nyanyi untuk diri sendiri.. hahaha.. pejam, celik pejam, celik 19 tahun  dah aku kat dunia ni rupenye.. tua dah tu.. umur meningkat, ajal pun mendekat jugak.. tahun depan dah twenty.. no more TEEN2 at the back..  mind set pun kena la ubah ya M.IR.. jangan la di bawak perangai budak2 lagi dah.. awak tu dah tua.. sedor diri ye.. ubah diri tu sekarang.. jangan dah ber anak bini baru reti nak jadi dewasa..  7/5/2011.. no birthday cake and no present.. so?? ape masalah nye? aku x kisah pun pasal tu.. yang penting all my friends and my family wish me.. itu lagi aku suke.. thats mean they all remember me.. waa!!! terharu!! T__T  Thanks guys!! Thanks mom!! Thanks dad!! macam ni la baru special day name nye.. I LIKE!! hahahaha... kalau dulu, bile time birthday je kena ade kek.. arghh.. boorrrriiiinnggg~ kalau x ade kek and x ade orang bagi hadiah, maksud nya that day is not special.. apa daa.. mind set macam ni patut baling je kat Bermuda Triangle.. for me, yang special nya ialah ada orang cakap "happy birthday" kat aku.. mana la ade orang nak cakap camtu time hari2 biase.. kalau ade, sakit name nya tu.. time birthday je la nak cakap nya.. kalau kek tu, boleh beli laa tiap2 hari.. makan sampai lebam pun x ade orang nak kisah.. tapi kalau sakit,  tanggung sendiri la ye.. hehe.. apa2 pun, yesterday is my special day and today is my mother's special day.. termasuk la mereka2 yang telah bergelar ibu... SELAMAT HARI IBU!!! 


awat, x caya ka?

 "Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter"

-Sekian, Wassalam-

06 May 2011

its all 'bout food

Assalamualaikum


2 minggu dah ak tinggalkan kolej.. keje x dapat lagi.. duduk kat rumah, x TV, komputer.. haish.. apa punya hidup daa kalau gini.. but.. hari ade sedikit kelainan..hoho.. diriku kembali ke dapur.. OOoo YEAH~ lame dah x pegang kuali ni.. harap-harap x de la hangus dapur nie, haha.. breakfast today, nasi goreng style aku.. hehe.. yang terbaek arr dari dapur rumah ni.. walaupun dah lame x pegang tp still ade touch lagi.. perghhh.. sos buat sendiri pun still menjadi lagi.. memang terliur der.. sos nie first time buat, ade yang kate, "nie sos chicken chop ek?".. WAAA!!... ak sendiri xtau macam maner nak buat sos chicken chop tu.. yang penting, sos tu memang terbaek~ lunch pulak nak bagi name ape pown xtau.. tapi nak prepare die.. Fuhh~ lame giler.. lepas solat jumaat  sampai la pukul 4, baru dapat merase.. biase la tu, nak memikir nye lame sangat.. nak prepare ingredients lagi.. result nye.. masih ade ruang untuk diperbaiki.. still, ak berpuas hati.. hohoho~ nak kate makanan nye grand sangat memang jauh skali.. alaa, takat tepung di uli2 then tengah nye letak la nasi + ayam goreng yang dah potong kecik2.. simple je, tapi ntah macam mane boleh sampai 2 jam tu.. ak sendiri x tau.. yang penting, makan memang kenyang gile.. first2 makan macam tu je n rase nye agak kureng gak arr.. after di celup dengan my special sos.. perghh! hingga menjilat pinggan tu.. hahaha... after dis, membuat roti pulak.. hand made punye.. InsyaAllah..


"Hunger is a good cook"

-Sekian, Wassalam-

03 May 2011

percubaan kedua

Assalamualaikum


setelah penat duduk kat rumah selame 2 minggu, sekali lagi diriku membuat keputusan untuk mencari keje.. 1125.. kemas2 kn diri, pakai baju smart sket.. off to Alamanda.. mane pulak nak mencari ni.. jalan2 dulu.. mane tau terjumpa iklan nak amek pekerje part time ke.. 5 minit kemudian... PART TIME STAFF NEEDED.. cantek~ tanpa membuang mase, terus call tuan empunya number yang ada dekat iklan tu.. 


Me: Hello, boleh saya tau, ade x keje kosong kat tempat ni??


Yang menjawab: Encik boleh bukak website kami, and then isi borang dalam tu k..


Me: okay.. thanks..


tersenyum sedikit kerana x perlu isi borang atas kertas. hohoho.. malas sungguh diriku ini... sedang on the way nak balik, nampak ade orang tengah tengok2 kat iklan tu jugak.. hurm.. baek tengok jap diorang ni.. nyorok2 sket kalau nak usha diorang ni.. nanti katenye stalker plak.. ow, mereka menuju ke kaunter.. n ade borang yang diorang amek.. hurm.. okay2.. ape salah nye kalau ak g amek borang tu jugak.. mane tau kan kalau ada ape2 info yang penting ke kat situ.. " nanti bawak sekali salinan i.c dengan gambar saiz pasport k".. ha! u see..   selamat ku amek borang ni.. beredar diriku dari tempat tu. hurmm, mana mau pegi daa? movie yang best2 semua dah tengok.. balek je la.. settle kan borang ni dulu.. sediakan ape yang patut.. esok hantar.. (macam  buat homework time sekolah rendah pulak) dapat ke x, laen citer.. yang penting ade usahanya.. n then kita ber TAWAKKAL kepada Yang Maha Kuasa.. 


"Selagi kita mencuba dan berusaha, selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati"



-Sekian, Wassalam-

01 May 2011

perjuangan belum selesai

Assalamualaikum


(Pesanan untuk diriku yang mudah alpa)

HISTORY...SEJARAH...YEOGSA...REKISHI...

"Sesiapa yang melupakan sejarah, pastikan akan mengulanginya kembali"

Salahuddin al-Ayubi, Umar Abdul Aziz dan Sultan Muhammad al-Fateh...

Tiga pemuda Islam yang sangat terkenal dengan sumbangan dan perjuangan yang telah mereka lakukan kepada Tamadun Islam.. Sejarah hidup mereka tidak mungkin dapat dilupakan sehingga kini..

Perjuangan Salahuddin al-Ayubi untuk mendapat kembali Jerusalem (Palestin) dari tentera Salib. Kepimpinan beliau menjadikan rakyat bersatu dan semangat untuk memperjuangkan jihad setelah sekian lama ditindas oleh tentera Salib..

Umar Abdul Aziz, kepimpinan beliau mentadbir Kerajaan Ummaiyyah sehingga menjadikan seluruh umat Islam tidak layak menerima zakat kerana kekayaan yang mereka miliki.. Keperibadian dan corak pemerintahan beliau seperti para Khalifah al-Rasyidin..

Kehebatan Sultan Muhammad al-Fateh sehingga berjaya menawan kota Konstantinopel yang mana ramai pejuang-pejuang Islam terdahulu gagal untuk menakluki nya. Menukarkan daratan menjadi lautan dan menawan kota tersebut pada usia yng muda menjadikan beliau seseorang yang amat disegani.

Namun, itu telah menjadi sejarah.. Kini, semua tidak seperti dulu kala.. Kita tidak bersatu padu seperti dahulu.. Kita tidak lagi kuat seperti dahulu.. Tidakkah kita mengambil pengajaran daripada kisah-kisah pejuang Islam yang terkenal ini? Bagaimana Umar Abdul Aziz merubah pentadbiran yang ketika itu berada dalam kucar kacir.. Bagaimana Sultan Muhammad al-Fateh menukar sikap rakyatnya yang teruk kepada baik.. Bagaimana Salahuddin al-Ayubi menyatukan rakyatnya setelah lama ditindas oleh tentera Salib.. Jangan biarkan sejarah mereka hanya tinggal sejarah..

Ambillah kisah hidup mereka sebagai pemberi semangat untuk memperjuangkan Islam.. Pesanan bagi diriku dan pemuda-pemuda Islam, contohi sifat peribadi mereka yang sabar dalam menghadapi dugaan dan sentiasa patuh kepada perintah Ilahi.. Tiada kerugian dalam melakukan perkara yang disukai-Nya..

Jangan mudah leka dengan kemudahan dan kemewahan yang berada di bumi ini. Yang akan di bawa hanyalah amalan kita sahaja. Ubahlah diri sendiri selagi pintu taubat masih terbuka.. Tegakkan Syiar Islam di muka bumi ini kerana ISLAM IS THE WAY OF LIFE..

Tugu Salahuddin al-Ayubi

"Biarlah kamu tidak cantik di mata penghuni bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit"


-Sekian, Wassalam-

28 April 2011

inilah dunia..

Assalamualaikum..


Last Tuesday, brkesempatan prgi ke book fair kt PWTC.. Smbutan mmg xpyh ckp laa, of course hangat gler.. Tp sedap mate memandang je la buku2 kt situ.. Bkn xnk bli tp fkr2 blek bku kt rmh tu brlambak lg yg xbcer.. klau ku bli, yg laen bler nk bcer?? my big boss prnh brpesan ' klau bli bku bnyk2 tp xbcer nnt kt akhirat bku tu hempap kite blek'.. klau  1 je xpe lg, nie 2 almari penuh.. sakit~ -__-".. lmer jgk memusing2 kt situ, saje nk tgk klau ade pape yg bleh menambat hati untuk mmbli... last2, beli jgk 2.. 1 for me, n lg stu telah di pesan awl oleh my 2nd boss.. then, truskn perjalanan untk pulang ke rmh.. dlm tren, ade sumthng yg bwat ak brase pelik + terkejut + kecewa.. sdg memerhati org2 kt dlm tren tu, nmpk sorng mmt nie.. muke melayu, nk kate cm mat indon jauh skali.. tp kat lengan die... MasyaAllah.. BerTATU!! commonly klau sbut melayu je, mmg mind set kite org melayu is Islam.. tp nie siap brtatu nie, ape kes?! klau kate xblajo kang, marah.. xkn xtau hukum TATU nie dlm Islam.. adoi.. HARAM!! sbbnye, bler brsuci, air xmeresap dlm kulit di sebab kn ink TATU.. dh parah sgt dh nie bdk2 zmn skarang.. dh elk kulit kite nie, nk diletak nye TATU.. klau ikut sejarah, TATU nie org2 penjare ade la.. xpown tu ha, org asli kt ceruk tu.. tujuan: nk mnghalau hantu.. mmg xplak kate pkai bnde tu untk style n fashion.. haish.. tu blm lg yg rmbut mcm traffic light, fashion bju rpe nk xnk je pkai, bler jln brkepit sne brkepit sini.. NAUZUBILLAH MIN ZALIK.. lpas brpaling dr mmt tu, nmpk ade sorng bdk ni.. umur dlm 6 thn.. lelaki.. tp yg mnjadikan diri ku ini bertanye.. apsal ade plak rantai kt leher bdk nie??? bkn kecik rntai die, ade la besar ibu jari.. yg nie satu lg kes.. awat laa di pkai nye bdk nie rantai.. dh la lelaki.. xkisah la kecik ke besar ke.. klau kecik lg, xelok ajar bdk tu pkai rntai.. HARAM hukum nya lelaki memakai rantai.. bkn nye xtau bnde2 nie.. haiya.. pning + pnat memikir kn bnde2 nie kt dlm tren..

"Ya Allah, Kau lindungilah diriku, keluargaku, rakan-rakanku serta seluruh umat islam daripada hasutan syaitan"

"Sesungguhnya yang HALAL itu jelas dan yang HARAM    itu jelas"

-Sekian, Wassalam-