Search

29 May 2011

hatiku terbakar di malam hari

Assalamualaikum


ARGGHHH!!!!! 

malam ni secara tetiba mood ak rasa teramat bengang..
terbakar darah ak  di buat nya.. 
mana x nya.. cuba bayang kan kalau korang ada buat something
dengan penat nya.. berpeluh peluh la korang buat benda tu.. 
and hasil nya memang korang puas hati
but bila member korang tengok benda yang korang dah buat 
and then terus mengutuk/menghina/negative comment 
 about ape yang korang buat selama nie..
x ke rasa nak bagi buku lima di muka??

PANAS DER!!



kalau tau macam mana nak buat lain ar citer..
ni x, belum pape lagi dah fire2..
ingat bagus sangat ke perangai tu..
HEI!!! 
kalau hebat sangat.. buat sendiri la!!
x payah la nak bising2
lu memang bikin gua panasssss malam ni laa..



sabar tu sabar gak tapi kalau selalu kena macam ni 
sape yang x menyirap darah..
ak ni bukan peti ais or tiang lampu tepi jalan tu..
ak nie manusia..
ada perasaan.. ada akal..
faham la sikit.. jangan arr main cakap je
sekali sekala tu ak consider as a joke la..
tapi kalau dah tiga empat kali, 
tu memang nak makan lutut la nama nya

kalau ada sesiapa yang terasa,
 tolong faham sikit ek perasaan orang lain lepas ni,
memang kita ada hak nak bagi pendapat, 
tapi jangan la sampai pendapat yang kita bagi tu 
buat orang bengang/marah

sebelum nak buat/cakap something dekat orang lain,
fikir dulu, 
ape akan terjadi kalau benda yang korang nak buat tu
kena dekat diri korang sendiri..
korang marah ke?? 
sedih ke??
or gembira??

then baru buat/cakap..
bukan nya x ada masa nak berfikir..
ingat ni..

kita buat kebaikan pada orang lain, Allah akan balas kebaikan pada kita

"Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali"

-Sekian, Wassalam-

25 May 2011

a job and many cars

Assalamualaikum


setelah lebih sebulan ak menunggu, akhirnya dapat jugak ak tengok movie Fast & Furious 5.. movie yang terbaik ak tengok tahun ni.. 10/10 ak bagi.. semua nya mantap.. x tau ape nak komen.. memang semua nya best arr.. tapi.. bukan tu je yang buat ak gembira semalam.. kerja yang ak cari selama ni pun ak dapat semalam.. lama kot nak tunggu diorang panggil untuk interview.. xpa la.. asal kan skarang nie dah dapat.. Alhamdulillah.. 


kereta yang membuat kan ak teruja... O.O



2010 Dodge Challenger


2010 Dodge Charger


2010 Lexus LFA


2011 Dodge Charger Police Interceptor 


Koenigsegg CCX


1970 Dodge Charger
nie old school nye.. but still nice



"Best Day Ever"

-Sekian, Wassalam-

21 May 2011

bread + egg = delicious

Assalamualaikum


aish.. bersawang suda blog ak ni.. bukan nya malas nak update, tapi minggu sibuk + mood kureng sikit.. faham2 je la, result matriks baru keluar.. jiwa pun agak kacau la time tu.. sebelum tu, kalau2 ada sesiapa yang tergerak hati nak bertanya pasal result ak, sila batalkan niat anda kerna I DON'T WANT TO TALK ANYTHING ABOUT IT!! sikit pun x nak.. huuu.. actually, di sebalik kemendungan mood ku minggu ni, ada benda yang membuat kan ak kembali energetic.. hehe.. ape lagi kalau bukan COOKING!! benda ni sebenarnya ak dapat dari blog.. memang simply gile nak buat and boleh mengasah kreativiti diri sendiri.. seriusly.. korang just kena ade telur, roti, mentega and oven.. bahan2 ni nak buat yang basic je.. first, kalau ikutkan yang original method (daripada blog yang ak baca tu) korang kene potong roti tu bagi nak dapatkan round shape dekat centar roti tu.. bagi ak memang agak susah jugak la sebab roti bukan nya senang nak potong.. lagi2 bahagian tengah je yang kena potong.. so, ak ubah sikit method ni supaya lagi senang and x payah guna benda2 tajam ni.. korang ambik mug, then korang press mug tu, guna bahagian atas mug tu bukan bawah.. kebersihan perlu di utamakan.. hehe.. lepas press tu, akan ada shape bulat kat roti tu tapi just garisan je.. now korang tekan bahagian roti yang dekat dalam garisan tu.. sampai macam bentuk kawah tapi jangan sampai bocor suda.. next, korang pecah kan telur dekat dalam bulatan tu.. lagi cantik kalau kuning telur tu x pecah.. jangan lupa panas kan oven dulu.. temperature nya ak x ada la pandai sangat nak adjust nya.. asalkan roti x hangus + hangit and telur tu masak kire jadi la masakan tu.. result nya...


tadaaa!~

comel x? hahaha!! serius cantik kalau telur kuning tu x pecah.. yang ni original nye.. ak ikut direct dari blog tu.. selepas membuat penjanaan idea.. terhasil la bentuk2 yang lain..

nice~ HEHE

ni la breakfast ak hari tu.. then, time petang pulak.. idea mencurah2 dalam kepala ak nie.. so, terhasil la beberape lagi jenis roti macam ni..

yang coklat tu peanut butter
yang pelik sikit warna tu ak letak coco powder.. hehe

actually, ade lagi dua roti tapi x sempat nak tangkap gambar sebab dah di telan oleh adik2 ku.. huhu.. salah satu roti tu bentuk smiley... memang nice.. so, lepas ni kalau korang nak buat macam ni ak syor kan korang decorate sikit.. jangan sama je semua nya.. x menarik kalau semua nya sama.. and nak lagi menarik, letak la bahan lain selain telur or peanut butter... lupa pulak, roti ni elok makan time panas.. jangan biarkan lama sangat sebab nanti x rangup.. SELAMAT MENCUBA!!!

(original idea masakan ni ak amek dari blog ni)

 
"Cooking Is Passion"

-Sekian, Wassalam- 

17 May 2011

bila esok menjelang tiba

Assalamualaikum


esok... 18/5...

T______T

result semester 2 keluar...

T______T

ketakutan.. 

hilang segala mood nak bergembira malam ni..

Oh tidak~~

Ya Allah, aku tawakkal kepada Mu..


"Tawakkal dan redha dengan segala pemberiaan Nya"

-Sekian, Wassalam-

16 May 2011

review movie 'Kongsi'

Assalamualaikum


disebabkan kebosanan kat rumah, tepat 1200 ak keluar pergi tengok movie
planning memang nak tengok Fast and Furious 5, tapi bila sampai je kat GSC
ramai giler manusia tengah beratur.. ak ingat rabu and weekends je yang ramai..
agak terkejut seketika..
 tengok dekat skrin, Fast and Furious 5 dah full pukul 12.. aduhh.. 
cepat betul penuh nye.. nak tunggu pukul 3, malas pulak rase nye..
bawah Fast 5, KONGSI..
banyak lagi kosong nie.. bedal je la
ramai kata citer nie lawak.
ade jugak yang kata kureng citer nie..
 xpe la, asal kan dapat hilang kebosanan ak..
movie tu bagi ak 7.5/10
lawak memang terbaek arr..
dengan Shaheizy Sam (Tumulak) cakap Kelantan
Azad Jazmin (Mikail) speaking anak mami nye.. 
memang nice..
part yang paling lawak bagi ak 


Mikail: "Hang jangan dok cakap KL ngan aku lain kali, mak hang beranak kat mana?"

Boboy: Nibong Tebal (cakap utara)

HAHAHAHA!! 
starting bukan maen lagi cakap KL..
adoiyai.. sakit perut ak..
part yang kureng dalam citer nie..
action nye.. 
agak kecewa sikit arr..
ni semua my opinion lepas ak tengok citer nie.
ape yang ak rase, tu la yang ak tulis
so, jangan terima bulat2 k..
tengok dulu and then korang nilai sendiri..


"Lu Langsi, Lu Mati"

-Sekian, Wassalam-

15 May 2011

suka suki riang ria

Assalamualaikum


Alhamdulillah.. selamat pergi dan selamat sampai jugak.. syukur2.. penat yang teramat hari ni.. rase nye ke banyak kan mase di habis kan kat dalam kereta.. pergh! penat seyh.. kejang kaki ak ni tekan pedal minyak.. 2 jam perjalanan.. dari Bangi to Teluk Intan.. dan time balik pulak kena stop dulu kt RnR, kalau x masuk Shah Alam time waktu kemuncak.. yang tu memang mencari maut nama nya.. masa nak pegi tu boleh tahan jugak la memecut kat highway.. jalan pun lengang semacam je pagi tadi.. walaupun kebas di kaki masih terase tapi yang penting.. KEPUASAN + KESERONOKKAN.. memang suka ria gelak tawa laa tadi.. THANKS GUYS!! semoga kita dapat bertemu lagi.. 12/5/2011 in memory.. 




the guys

the guys + the ladies

"Laughter is the best medicine"

-Sekian, Wassalam-

11 May 2011

off to SEMESTI

Assalamualaikum


kembali ke sekolah esok!!
OOO YEAH~ 
lama dah x ak jumpa rakan2 seperjuangan 
asyik jumpa dalam FB 
PERAK pun dah lama ak x pergi
kerinduan kampung halaman la pulak..
huhuhu...
so.. 
to all my sahabat, tunggu ak di sekolah nanti ya!!
semoga perjalanan ku ke sana berjalan lancar.. Amin..

Ayuh Kembali ke SEMESTI!!

"Hidup hanya sekali, hargailah nyawa sendiri"


-Sekian, Wassalam-

09 May 2011

its all 'bout food (part 2)

Assalamualaikum


It's Monday!! waa, teringat mase kat sekolah dulu, ni la hari yang paling x minat.. haha.. sebabnya, kena pergi sekolah.. kat sekolah pulak ade assembly.. and the most favorite part about this day is mereka2 yang x siapkan homework time weekends, confirm kabut gile buat mase assembly.. termasuk la diri yang sedang menaip ni.. hohoho.. seronok kot tengok ramai gile kabut buat keje.. kenangan2.. actually post kali ni x ade kene mengena pun dengan assembly or what so ever.. yang tadi tu saje je buat mukadimah.. hehe.. hari ni memang exhausted.. fuhh.. part time housekeeping la kate kan.. mane x penat.. tapi.. ape yang paling best hari ni ialah.. berjaya membaiki masakan ak.. OO YEAH~ berapa lame ak buat tu jangan cakap la.. serius lame giler.. boleh habis satu citer Lord Of The Ring ak rase.. hahaha.. nak buat macam mane.. dah tukang masak nya sorang.. tu la yang masak, tu la yang potong bawang nye, tu jugak la yang mengemas segale bende.. kalau ade yang menolong, boleh la siap cepat.. nak buat ni pun kena tunggu idea jugak.. x ade idea, memang x jadi la jawab nye.. lagi pun utensil x banyak.. so kena la buat one by one.. daripada membuat doh nye, sampai la buat sos.. penat.. tapi the result.. pergh! PERFECT!! yang terbaik dari dapur rumah ak.. hahaha.. walau pun ingredients nye nugget, sosej, telur ngan nasi tapi still I like.. hurmm, hari ni pun dah sampai penghujung, ape pulak ak nak buat esok ek.. 




alaa, comelnye.. hahaha!! 

"Failure is not the worst thing in the world. The very worst is not to try"


-Sekian, Wassalam-

08 May 2011

19 sudaa

Assalamualaikum


HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME... HAPPY BIRTHDAY TO ME~~ tahun biar aku nyanyi untuk diri sendiri.. hahaha.. pejam, celik pejam, celik 19 tahun  dah aku kat dunia ni rupenye.. tua dah tu.. umur meningkat, ajal pun mendekat jugak.. tahun depan dah twenty.. no more TEEN2 at the back..  mind set pun kena la ubah ya M.IR.. jangan la di bawak perangai budak2 lagi dah.. awak tu dah tua.. sedor diri ye.. ubah diri tu sekarang.. jangan dah ber anak bini baru reti nak jadi dewasa..  7/5/2011.. no birthday cake and no present.. so?? ape masalah nye? aku x kisah pun pasal tu.. yang penting all my friends and my family wish me.. itu lagi aku suke.. thats mean they all remember me.. waa!!! terharu!! T__T  Thanks guys!! Thanks mom!! Thanks dad!! macam ni la baru special day name nye.. I LIKE!! hahahaha... kalau dulu, bile time birthday je kena ade kek.. arghh.. boorrrriiiinnggg~ kalau x ade kek and x ade orang bagi hadiah, maksud nya that day is not special.. apa daa.. mind set macam ni patut baling je kat Bermuda Triangle.. for me, yang special nya ialah ada orang cakap "happy birthday" kat aku.. mana la ade orang nak cakap camtu time hari2 biase.. kalau ade, sakit name nya tu.. time birthday je la nak cakap nya.. kalau kek tu, boleh beli laa tiap2 hari.. makan sampai lebam pun x ade orang nak kisah.. tapi kalau sakit,  tanggung sendiri la ye.. hehe.. apa2 pun, yesterday is my special day and today is my mother's special day.. termasuk la mereka2 yang telah bergelar ibu... SELAMAT HARI IBU!!! 


awat, x caya ka?

 "Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter"

-Sekian, Wassalam-

06 May 2011

its all 'bout food

Assalamualaikum


2 minggu dah ak tinggalkan kolej.. keje x dapat lagi.. duduk kat rumah, x TV, komputer.. haish.. apa punya hidup daa kalau gini.. but.. hari ade sedikit kelainan..hoho.. diriku kembali ke dapur.. OOoo YEAH~ lame dah x pegang kuali ni.. harap-harap x de la hangus dapur nie, haha.. breakfast today, nasi goreng style aku.. hehe.. yang terbaek arr dari dapur rumah ni.. walaupun dah lame x pegang tp still ade touch lagi.. perghhh.. sos buat sendiri pun still menjadi lagi.. memang terliur der.. sos nie first time buat, ade yang kate, "nie sos chicken chop ek?".. WAAA!!... ak sendiri xtau macam maner nak buat sos chicken chop tu.. yang penting, sos tu memang terbaek~ lunch pulak nak bagi name ape pown xtau.. tapi nak prepare die.. Fuhh~ lame giler.. lepas solat jumaat  sampai la pukul 4, baru dapat merase.. biase la tu, nak memikir nye lame sangat.. nak prepare ingredients lagi.. result nye.. masih ade ruang untuk diperbaiki.. still, ak berpuas hati.. hohoho~ nak kate makanan nye grand sangat memang jauh skali.. alaa, takat tepung di uli2 then tengah nye letak la nasi + ayam goreng yang dah potong kecik2.. simple je, tapi ntah macam mane boleh sampai 2 jam tu.. ak sendiri x tau.. yang penting, makan memang kenyang gile.. first2 makan macam tu je n rase nye agak kureng gak arr.. after di celup dengan my special sos.. perghh! hingga menjilat pinggan tu.. hahaha... after dis, membuat roti pulak.. hand made punye.. InsyaAllah..


"Hunger is a good cook"

-Sekian, Wassalam-

03 May 2011

percubaan kedua

Assalamualaikum


setelah penat duduk kat rumah selame 2 minggu, sekali lagi diriku membuat keputusan untuk mencari keje.. 1125.. kemas2 kn diri, pakai baju smart sket.. off to Alamanda.. mane pulak nak mencari ni.. jalan2 dulu.. mane tau terjumpa iklan nak amek pekerje part time ke.. 5 minit kemudian... PART TIME STAFF NEEDED.. cantek~ tanpa membuang mase, terus call tuan empunya number yang ada dekat iklan tu.. 


Me: Hello, boleh saya tau, ade x keje kosong kat tempat ni??


Yang menjawab: Encik boleh bukak website kami, and then isi borang dalam tu k..


Me: okay.. thanks..


tersenyum sedikit kerana x perlu isi borang atas kertas. hohoho.. malas sungguh diriku ini... sedang on the way nak balik, nampak ade orang tengah tengok2 kat iklan tu jugak.. hurm.. baek tengok jap diorang ni.. nyorok2 sket kalau nak usha diorang ni.. nanti katenye stalker plak.. ow, mereka menuju ke kaunter.. n ade borang yang diorang amek.. hurm.. okay2.. ape salah nye kalau ak g amek borang tu jugak.. mane tau kan kalau ada ape2 info yang penting ke kat situ.. " nanti bawak sekali salinan i.c dengan gambar saiz pasport k".. ha! u see..   selamat ku amek borang ni.. beredar diriku dari tempat tu. hurmm, mana mau pegi daa? movie yang best2 semua dah tengok.. balek je la.. settle kan borang ni dulu.. sediakan ape yang patut.. esok hantar.. (macam  buat homework time sekolah rendah pulak) dapat ke x, laen citer.. yang penting ade usahanya.. n then kita ber TAWAKKAL kepada Yang Maha Kuasa.. 


"Selagi kita mencuba dan berusaha, selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati"



-Sekian, Wassalam-

01 May 2011

perjuangan belum selesai

Assalamualaikum


(Pesanan untuk diriku yang mudah alpa)

HISTORY...SEJARAH...YEOGSA...REKISHI...

"Sesiapa yang melupakan sejarah, pastikan akan mengulanginya kembali"

Salahuddin al-Ayubi, Umar Abdul Aziz dan Sultan Muhammad al-Fateh...

Tiga pemuda Islam yang sangat terkenal dengan sumbangan dan perjuangan yang telah mereka lakukan kepada Tamadun Islam.. Sejarah hidup mereka tidak mungkin dapat dilupakan sehingga kini..

Perjuangan Salahuddin al-Ayubi untuk mendapat kembali Jerusalem (Palestin) dari tentera Salib. Kepimpinan beliau menjadikan rakyat bersatu dan semangat untuk memperjuangkan jihad setelah sekian lama ditindas oleh tentera Salib..

Umar Abdul Aziz, kepimpinan beliau mentadbir Kerajaan Ummaiyyah sehingga menjadikan seluruh umat Islam tidak layak menerima zakat kerana kekayaan yang mereka miliki.. Keperibadian dan corak pemerintahan beliau seperti para Khalifah al-Rasyidin..

Kehebatan Sultan Muhammad al-Fateh sehingga berjaya menawan kota Konstantinopel yang mana ramai pejuang-pejuang Islam terdahulu gagal untuk menakluki nya. Menukarkan daratan menjadi lautan dan menawan kota tersebut pada usia yng muda menjadikan beliau seseorang yang amat disegani.

Namun, itu telah menjadi sejarah.. Kini, semua tidak seperti dulu kala.. Kita tidak bersatu padu seperti dahulu.. Kita tidak lagi kuat seperti dahulu.. Tidakkah kita mengambil pengajaran daripada kisah-kisah pejuang Islam yang terkenal ini? Bagaimana Umar Abdul Aziz merubah pentadbiran yang ketika itu berada dalam kucar kacir.. Bagaimana Sultan Muhammad al-Fateh menukar sikap rakyatnya yang teruk kepada baik.. Bagaimana Salahuddin al-Ayubi menyatukan rakyatnya setelah lama ditindas oleh tentera Salib.. Jangan biarkan sejarah mereka hanya tinggal sejarah..

Ambillah kisah hidup mereka sebagai pemberi semangat untuk memperjuangkan Islam.. Pesanan bagi diriku dan pemuda-pemuda Islam, contohi sifat peribadi mereka yang sabar dalam menghadapi dugaan dan sentiasa patuh kepada perintah Ilahi.. Tiada kerugian dalam melakukan perkara yang disukai-Nya..

Jangan mudah leka dengan kemudahan dan kemewahan yang berada di bumi ini. Yang akan di bawa hanyalah amalan kita sahaja. Ubahlah diri sendiri selagi pintu taubat masih terbuka.. Tegakkan Syiar Islam di muka bumi ini kerana ISLAM IS THE WAY OF LIFE..

Tugu Salahuddin al-Ayubi

"Biarlah kamu tidak cantik di mata penghuni bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit"


-Sekian, Wassalam-