Search

21 May 2011

bread + egg = delicious

Assalamualaikum


aish.. bersawang suda blog ak ni.. bukan nya malas nak update, tapi minggu sibuk + mood kureng sikit.. faham2 je la, result matriks baru keluar.. jiwa pun agak kacau la time tu.. sebelum tu, kalau2 ada sesiapa yang tergerak hati nak bertanya pasal result ak, sila batalkan niat anda kerna I DON'T WANT TO TALK ANYTHING ABOUT IT!! sikit pun x nak.. huuu.. actually, di sebalik kemendungan mood ku minggu ni, ada benda yang membuat kan ak kembali energetic.. hehe.. ape lagi kalau bukan COOKING!! benda ni sebenarnya ak dapat dari blog.. memang simply gile nak buat and boleh mengasah kreativiti diri sendiri.. seriusly.. korang just kena ade telur, roti, mentega and oven.. bahan2 ni nak buat yang basic je.. first, kalau ikutkan yang original method (daripada blog yang ak baca tu) korang kene potong roti tu bagi nak dapatkan round shape dekat centar roti tu.. bagi ak memang agak susah jugak la sebab roti bukan nya senang nak potong.. lagi2 bahagian tengah je yang kena potong.. so, ak ubah sikit method ni supaya lagi senang and x payah guna benda2 tajam ni.. korang ambik mug, then korang press mug tu, guna bahagian atas mug tu bukan bawah.. kebersihan perlu di utamakan.. hehe.. lepas press tu, akan ada shape bulat kat roti tu tapi just garisan je.. now korang tekan bahagian roti yang dekat dalam garisan tu.. sampai macam bentuk kawah tapi jangan sampai bocor suda.. next, korang pecah kan telur dekat dalam bulatan tu.. lagi cantik kalau kuning telur tu x pecah.. jangan lupa panas kan oven dulu.. temperature nya ak x ada la pandai sangat nak adjust nya.. asalkan roti x hangus + hangit and telur tu masak kire jadi la masakan tu.. result nya...


tadaaa!~

comel x? hahaha!! serius cantik kalau telur kuning tu x pecah.. yang ni original nye.. ak ikut direct dari blog tu.. selepas membuat penjanaan idea.. terhasil la bentuk2 yang lain..

nice~ HEHE

ni la breakfast ak hari tu.. then, time petang pulak.. idea mencurah2 dalam kepala ak nie.. so, terhasil la beberape lagi jenis roti macam ni..

yang coklat tu peanut butter
yang pelik sikit warna tu ak letak coco powder.. hehe

actually, ade lagi dua roti tapi x sempat nak tangkap gambar sebab dah di telan oleh adik2 ku.. huhu.. salah satu roti tu bentuk smiley... memang nice.. so, lepas ni kalau korang nak buat macam ni ak syor kan korang decorate sikit.. jangan sama je semua nya.. x menarik kalau semua nya sama.. and nak lagi menarik, letak la bahan lain selain telur or peanut butter... lupa pulak, roti ni elok makan time panas.. jangan biarkan lama sangat sebab nanti x rangup.. SELAMAT MENCUBA!!!

(original idea masakan ni ak amek dari blog ni)

 
"Cooking Is Passion"

-Sekian, Wassalam- 

No comments:

Post a Comment