Search

21 June 2011

piss off!! grrr!!

Assalamualaikum


panas la derr... pergh~~ bukan cuaca yang panas.. hati ni tengah panas.. aduyai.. bukan nak complaint ke ape tapi kena la faham.. jangan la ingat ak pergi berpesta ke, duduk rumah tidur ke.. ak pergi kerja la.. faham kan ape itu kerja.. firstly, tolong la jangan sama kan time ak sekarang dengan time ak dulu2.. x kan la ak nak bawak perangai dulu tu lagi.. come on la.. memang la time dulu boleh kejap datang kejap hilang.. tapi masing2 dah besar kan sekarang.. fikir la dulu.. bukan ak x nak pergi tapi kalau manager ak tu ayah ak sendiri boleh la mintak cuti macam tu je.. lagipun, bukan senang nak minatk cuti.. alasan nak cuti kena la kukuh..  haish... letih la ak macam ni..





nak ikut hati, memang la best tapi kena la ingat kat orang laen.. bukan semua benda yang kita nak boleh dapat macam tu je.. kadang2 kena la berkorban kalau nak kan sesuatu.. and jangan la pulak nak memaksa sampai suruh datang.. bila ak kata x boleh tu memang betul la x boleh.. bukan nya ak main2.. sape la x nak jumpa dengan orang yang dah lama x jumpa.. mesti la nak.. masalah nya, bila ak free, sorang pun x ajak g jalan.. konfem la tengah busy maksud nya tu.. ak tenang je.. tapi time2 ak busy, ade saje yang ak datang.. bila ak x dapat datang, ak balik yang kena fire.. x faham la ak.. 






dah la.. cakap banyak kang marah.. haish.. masing2 faham la sendiri.. selamat malam..


"Hidup tidak selalu nya indah kerana itulah keindahan hidup"
-Sekian, Wassalam-

12 June 2011

terima kasih...

Assalamualaikum

penat..letih..tired.. fuhh.. dari kaki sampai la ke leher.. kejang derr.. malam2 kalau x di urut, ada yang bangun pagi menggigil kaki.. haish.. sabar2.. nie la name nye cabaran.. bile ak bagitau kat big boss, dia jawab macam ni kat ak,  "ha! baru tau macam mana susah nye bekerja nie".. huhuhu... sepanjang 1 minggu ak bekerja, baru la ak mengerti macam mana penat lelah nye mereka2 yang bergelar pekerja.. starting this week, ak dah start kerja 8 jam.. start dari 12 sampai 3, then break 2 hours.. sambung balik pkul 5 sampai 10.. pergh.. korang bayang kan berapa lama ak kena berdiri dan berjalan.. tu pasal la sebelum tidur kena urut.. kalau korang nak tau, cuti sekolah nie x boleh di jangka orang yang datang nya.. peak hour yang biasa time tengah hari.. dari 1230 sampai la 1400.. malam pulak biasa nya lepas maghrib.. tapi kalau hari2 biasa, malam x ade la sesak sangat.. kata kawan kerja ak la.. 

okay la.. enough with my working time.. sekarang ni ak nak bagitau something.. benda ni memang simple but kita selalu buat x tahu je.. bagi ak benda ni boleh la sedikit sebanyak menghilang kan penat ak.. benda yang ak nak bagitau ni ialah.. Saying 'THANK YOU'.. simple kan benda nya.. tapi tu la.. bukan semua orang buat.. kebanyakkan nya yang ak jumpa, muka mesti masam, x pun buat pandangan yang amat2 sinis.. gggrrr!!! senyum sikit x boleh ke?? adoiyai.. kami ni bukan nya saja2 lambat bersih kan meja tapi kena la abang/kakak faham.. kami ni ada du a je tangan.. lagi satu, kadang2 makanan lambat sampai.. abang/kakak jangan la marah2 kami.. kami ni x ada kena mengena kenape makanan tu lambat siap.. tu je nak bagitau.. kadang2 terasa marah jugak la.. ape yang kita dah buat, orang x appreciate.. huhuhu..

lastly, sebelum end kan post ni.. ak nak habaq sikit dekat sesiapa yang nak bekerja kat restaurant or mana2 kedai fast food.. especially lelaki.. jangan sebab kerja, korang tinggal kan solat jumaat.. 3 kali berturut turut x pergi solat jumaat dengan sengaja, pintu hati kita akan di tutup.. ingat tu.. that's all from me..


"Senyum Itu Sedekah"


p/s : thanks to my friends, Pendekar Sufy and Miss Nani, sebab tolong settle kan problem ak.. 

-Sekian, Wassalam-

03 June 2011

kerja!! kerja!!

Assalamualaikum


uhuk! uhuk! pergh.. penuh habuk kat blog ak nie.. mintak maaf la ye, bukan x nak update tapi lately ak agak busy sikit.. dah ade kerja dah sekarang ni.. bukan sebagai domestic engineering la.. yang tu pekerjaan dulu.. sekarang dah jadi manager pekerja kat KFC.. masuk hari ni, baru ja 4 hari kerja.. ni ak nak habaq mai sikit pasai kerja kat KFC ni.. first thing yang manager ak cakap kalau nak kerja sini, mental and physical kena kuat.. biasa la tu, mana2 kerja pun dua2 nie kena kuat.. x kisah la kerja ape pun.. secondly, semua kena kemas.. dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki.. KEMAS.. maka, terpaksa la ak mencukur janggut ku..T__T hilang aset.. hahaha! xpa2.. tu je la yang important things dia habaq kt ak.. benda2 lain nanti time kerja ada orang akan ajar kan.. so, bermula la hidup ku sebagai pekerja KFC.. 



FIRST DAY..


awal gila datang.. biasa la tu.. first impression tu penting.. lagi pun rumah ak x ada la jauh mana dari KFC.. kerja ak ialah waiter saja.. alaa, yang kerja nya angkat tray, lap meja, sapu sampah.. ha! tu la dia.. tapi bukan tu ja sebenarnya.. yang tu apa yang korang nampak.. banyak lagi kerja nya.. awal2 ni ak kerja 4 jam ja.. hari first memang ak cakap penat.. lutut seriusly sakit sebab diri lama sangat.. penat2 pun, ak still rasa seronok.. sebabnya.. ak sendiri x tahu.. :P


SECOND DAY..


first time dapat shift malam.. dari pukul 7 sampai 11.. sampai closing la senang citer.. tapi kerja shift malam ni seronok.. SERIOUSLY.. macam2 perkara  menarik ak dapat tengok.. kalau siang, kureng sikit.. tu pasal la kebanyak kan status ak kat FB tu berkaitan ape yang ak observe time kerja shift malam.. time closing pulak, aktiviti basuh membasuh ja la yang letih sikit.. kemas2 tu x ada hal la.. biasa la, dah cukup training time kerja domestic engineering dulu.. hahaha.. ada jugak faedah ak duduk rumah ek.. 


third and fourth day malas ak nak cerita sebab x ada pape yang menarik sangat.. lebih kurang ja.. sebelum ak closing post ak, ada benda sikit nak pesan pasal kerja ni.. 



1st.. cari kerja yang halal.. jangan fikir income banyak tapi kerja yang di buat tu haram.. 


2nd.. kerja2 jugak tapi jangan sampai tinggal solat fardhu + solat jumaat, bagi lelaki.. solat tu wajib.. ingat ye.. 


3rd.. be friendly to everyone.. jangan la buat muka cuka yang tahap keasidan nya pH 0.1.. biar semua orang senang hati tengok kita.. 


4th.. be on time.. lagi elok, datang awal.. 


 "Work Hard and Be Nice to People"
-Sekian, Wassalam-