Search

03 June 2011

kerja!! kerja!!

Assalamualaikum


uhuk! uhuk! pergh.. penuh habuk kat blog ak nie.. mintak maaf la ye, bukan x nak update tapi lately ak agak busy sikit.. dah ade kerja dah sekarang ni.. bukan sebagai domestic engineering la.. yang tu pekerjaan dulu.. sekarang dah jadi manager pekerja kat KFC.. masuk hari ni, baru ja 4 hari kerja.. ni ak nak habaq mai sikit pasai kerja kat KFC ni.. first thing yang manager ak cakap kalau nak kerja sini, mental and physical kena kuat.. biasa la tu, mana2 kerja pun dua2 nie kena kuat.. x kisah la kerja ape pun.. secondly, semua kena kemas.. dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki.. KEMAS.. maka, terpaksa la ak mencukur janggut ku..T__T hilang aset.. hahaha! xpa2.. tu je la yang important things dia habaq kt ak.. benda2 lain nanti time kerja ada orang akan ajar kan.. so, bermula la hidup ku sebagai pekerja KFC.. 



FIRST DAY..


awal gila datang.. biasa la tu.. first impression tu penting.. lagi pun rumah ak x ada la jauh mana dari KFC.. kerja ak ialah waiter saja.. alaa, yang kerja nya angkat tray, lap meja, sapu sampah.. ha! tu la dia.. tapi bukan tu ja sebenarnya.. yang tu apa yang korang nampak.. banyak lagi kerja nya.. awal2 ni ak kerja 4 jam ja.. hari first memang ak cakap penat.. lutut seriusly sakit sebab diri lama sangat.. penat2 pun, ak still rasa seronok.. sebabnya.. ak sendiri x tahu.. :P


SECOND DAY..


first time dapat shift malam.. dari pukul 7 sampai 11.. sampai closing la senang citer.. tapi kerja shift malam ni seronok.. SERIOUSLY.. macam2 perkara  menarik ak dapat tengok.. kalau siang, kureng sikit.. tu pasal la kebanyak kan status ak kat FB tu berkaitan ape yang ak observe time kerja shift malam.. time closing pulak, aktiviti basuh membasuh ja la yang letih sikit.. kemas2 tu x ada hal la.. biasa la, dah cukup training time kerja domestic engineering dulu.. hahaha.. ada jugak faedah ak duduk rumah ek.. 


third and fourth day malas ak nak cerita sebab x ada pape yang menarik sangat.. lebih kurang ja.. sebelum ak closing post ak, ada benda sikit nak pesan pasal kerja ni.. 



1st.. cari kerja yang halal.. jangan fikir income banyak tapi kerja yang di buat tu haram.. 


2nd.. kerja2 jugak tapi jangan sampai tinggal solat fardhu + solat jumaat, bagi lelaki.. solat tu wajib.. ingat ye.. 


3rd.. be friendly to everyone.. jangan la buat muka cuka yang tahap keasidan nya pH 0.1.. biar semua orang senang hati tengok kita.. 


4th.. be on time.. lagi elok, datang awal.. 


 "Work Hard and Be Nice to People"
-Sekian, Wassalam-

2 comments:

  1. tu dia...
    dh ad kerja lain dh :)

    siap ada nasihat lg.
    ntw, gud luck!

    ReplyDelete
  2. sedih tgk kawan2 yg kerja kat situ
    tu pasal bg nasihat awal2..
    thanks.. :)

    ReplyDelete